Vitamin Untuk Diabetes : Kawal Diabetes Dengan Vitamin Semulajadi dan Terbukti Berkesan

Hmm..puas fikir apa yang nak di share hari ni..tiba-tiba dapat ilham nak share tentang vitamin untuk diabetes..itupun sebab teringat tadi masa hantar mak & ayah gi  airport untuk tunaikan umrah terdengar makcik(adik ipar ayah) cakap yang doctor diagnose dia dah ade diabetes..so dia memang risau sangat nak2 badan dia pun agak berisi dia takut tu intro nak dapat penyakit-penyakit yang lain pulak..tapi tadi tak sempat nak soh mak cik tu amik vitamin Shaklee sebab masing-masing sibuk bercerita tentang seronoknya dapat pergi  mekah..takpe nanti bile free boleh sembang dengan makcik tu pasal kehebatan vitamin Shaklee ni..hehe

APA ITU DIABETES?

Diabetes adalah satu keadaan dimana tahap gula didalam darah anda adalah tinggi dari normal. Ia adalah satu daripada faktor utama untuk mendapat sakit jantung atau angin ahmar.

Diabetes berlaku apabila pankreas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan. Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita.

vitamin untuk diabetesInsulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah kedalam sel dan tisu, dimana ia akan digunakan untuk bahan bakar.

Selepas makan, saluran pencernaan akan menukarkan makanan yang berasaskan karbohidrat kepada gula ringkas ia itu glukos. Glukos akan masuk ke dalam saluran darah dan merangsang penghasilan insulin melalui pankreas. Insulin kemudiannya memastikan glukos masuk ke dalam sel-sel dan ditukarkan menjadi tenaga. Glukos yang berlebihan akan disimpan di bahagian hati.Apabila kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa kedalam sel dan tisu, maka paras gula dalam badan akan meningkat. Ini akan merosakkan sel yang memerlukan glukosa untuk bahan bakar dan juga ini akan merosakkan organ dan tisu yang didedahkan kepada tahap glukosa yang tinggi.

Di dalam penyakit kencing manis, sel-sel tidak dapat menggunakan glukos dengan sempurna. Disebabkan itu, kandungan glukos dalam darah semakin meningkat. Dalam keadaan ini insulin akan dihasilkan kerana mengenal pastik kandungan gula yang tinggi. Walaupun banyak insulin dihasilkan, tetapi otot, hati dan lemak tidak dapat memberikan respon secara efektif. Keadaan insulin tersebut digelar rintangan insulin (insulin resistance).

Lama-kelamaaan penghasilan insulin akan menjadi semakin berkurangan apabila keadaan kencing manis tidak dapat dikawal dengan sebaiknya.

 

SIMPTOM DIABETES
Anda boleh mengalami berlainan tanda-tanda dan gejala. Walaubagaimanapun, gejala yang biasa dialami ialah:

* Haus/dahaga (haus yang berlebihan)
* Letih
* Berat badan menurun
* Penglihatan kabur
* Otot lemah
* Gatal

Lain-lain gejala termasuk:

* Pengidap penyakit kulit yang berpanjangan
* Luka yang lambat sembuh
* Kencing yang kerap
* Gatal pada bahagian kemaluan
* Rasa kebas

Anda boleh juga menghidapi diabetes tanpa apa-apa gejala. Jangan bergantung kepada gejala untuk mengetahui anda adalah penghidap diabetes. Jalankan ujian di klinik kesihatan berdekatan.

GOLONGAN YANG BERISIKO

Sesiapa saja tidak kira umur boleh menghidapi diabetes. Walaubagaimanapun anda mempunyai risiko yang tinggi untuk menghidapi diabetes jika mempunyai perkara berikut:

* Berumur 35 tahun atau lebih tua. Semakin tua semakin tinggi risiko anda untuk menghidapi diabetes
* Berat badan berlebihan atau obesiti.Semakin berat badan anda bertambah, semakin tinggi risiko anda menghidap diabetes.
* Impaired glucose tolerance (IGT).
* Latar belakang keluarga yang mempunyai diabetes
* Sejarah diabetes pada kehamilan terakhir.
* Sejarah mempunyai bayi yang besar (berat kelahiran adalah 4.0 kg atau lebih ) .
* Tekanan darah tinggi
* Tidak aktif -gaya hidup sedentari
* Faktor pemakanan -Pengambilan makanan berlemak tinggi dan kurang pengambilan makanan berserat
* Tahap lemak/ kolesterol yang tinggi .

Vitamin Untuk Diabetes : VITAMIN YANG DICADANGKAN UNTUK PENGHIDAP DIABETES

vitamin untuk diabetes

Vitamin E(selenium)- could play a role in controlling oxidative status and altered lipid metabolism in the liver.”

ESP-indeks glisemik rendah

Vit C+ostematrix+bcomplex-mengurangkan symptom penyakit

GLA- to improve nerves that have been damaged from diabetes. Natural Health recommends 200 to 500 milligrams per day of gamma-linolenic acid for people with diabetes.

Semoga artikel ini memberi manfaat kepada anda semua. Hubungi saya untuk mendapatkan set vitamin untuk diabetes dan juga bantuan penyelesaian terhadap masalah diabetes anda hari ni juga!

 * Produk vitamin untuk diabetes ini bukan bertujuan untuk mendiagnos,merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Senarai Produk Shaklee dan Harga Shaklee

 
Call to action blog

Share on Facebook


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also likeclose