Supplement – Adakah anak anda perlukan Vitamin Tambahan?

Vitamin tambahan Vs Makanan semulajadi

Kanak-kanak sering dikaitkan dengan picky eater, kurang selera makan, menolak bila diberi makan dan lain-lain. Kesan daripada masalah-masalah untuk makan ini timbullah masalah lain seperti kurang nutrisi, kurang berat badan, sembelit dan lain-lain lagi.

Sebagai ibu, memang agak merisaukan apabila anak anda susah nak makan. Anda tentu dah puas mencuba semua petua dan tips yang diketahui tapi anak masih menolak makanan ataupun hanya memilih makanan tertentu sahaja.Antara persolan yang bermain-main difikiran anda pada mass itu samada perlukah anak anda diberikan suplement atau vitamin tambahan.

vitamin tambahan

Sebelum membuat keputusan kepada persoalan di atas, sebaiknya anda perlu tahu terlebih dahulu apakan nutrisi atau vitamin yang diperlukan oleh anak anda. Berikut adalah antara vitamin-vitamin penting yang diperlukan oleh tubuh anak anda semasa proses pembesaran:

Vitamin A  – Penting untuk penglihatan. Vitamin A boleh diperolehi daripada sumber makanan seperti lobak merah, brokoli, labu, telur dan marjerin.

Vitamin B1 – Membekalkan tenaga. Vitamin B1 boleh diperolehi daripada makanan seperti gandum, susu, biji bunga matahari dan daging.

Vitamin B2 – Membolehkan tubuh menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga. Vitamin B2 boleh diperolhei daripada susu, produk tenusu dan bijirin.

Vitamin C – Antioksida, membantu meningkatkan daya tahan tubuh. Vitamin C boleh diperolehi daripada buah-buahan seperti oren, jambu batu dan sayuran berdaun hijau.

Kalsium – Penting untuk Pembentukan tulang dan gigi yang kuat. Makanan yang mengandungi kalsium ialah susu, keju dan produk tenusu yang lain.

Zat Besi – Penting untuk pembentukan Hemoglobin bagi sel darah merah. Zat Besi boleh diperolehi daripada ikan, telur dan ayam.

Okay, sekarang anda dah tahu beberapa vitamin penting yang diperlukan oleh anak anda. Soalan seterusnya ialah ‘adakah makanan harian anak anda dapat membekalkan kesemua nutrisi yang diperlukan seperti di atas?’

Walaupun anda yakin anda telah memberikan anak anda kesemua sumber makanan di atas tapi sebenarnya sebahagian besar nutrisi penting telah pun termusnah semasa proses penyediaan makanan lagi. Disinilah pentingnya peranan supplement atau vitamin tambahan. Meal Shakes Shaklee adalah Supplement atau vitamin tambahan terbai untuk anak anda yang berfungsi melengkapkan kesemua nutrisi yang tidak diperolehi daripada makanan harian anak anda. Tapi jangan salah sangka pula ye, supplement atau vitamin tambahan atau supplement hanya berfungsi sebagai pelengkap dan bukannya pengganti makanan anak anda. Jangan pula anda beranggapan bila dah bagi supplement kat anak, anak anda dah tak perlu makan makanan berkhasiat lagi ye..:)

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda. Sekian dulu untuk malam ni, sampai berjumpa lagi di entry akan datang.

Kalau anda perlukan vitamin tambahan yang terbaik untuk anak anda, seperti biasa jangan segan-segan untuk hubungi saya sperti biasa. SMS/Whatsapp ke 012-3461698 sekarang juga!

Cari Agen Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Shaklee Seluruh MalaysiaCari Agen Vivix Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Vivix Shaklee Seluruh MalaysiaNak Daftar Jadi Ahli Shaklee --> Daftar Ahli Shaklee 2017Nak Beli Produk Shaklee? --> Cara Beli Produk Shaklee Online 
Call to action blog

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You might also likeclose
%d bloggers like this: