Vitamin C Shaklee – Apa Yang Best Sangat Shaklee Punya?

Hari ini pengedar dan pelanggan Shaklee Malaysia semuanya menyerbu HQ dan cawangan sebab Shaklee dah keluarkan Vitamin C Sustained Release 500mg yang ditunggu2 selama ni. Berbanding dengan Chewable Vita- C yang hanya 100mg dan bukan sustained release.  2 jenis vitamin ini ada kelebihan tersendiri bukan sahaja dari segi dosnya tapi kandungan vitamin tu sendiri.

vitamin c shaklee

Sebelum tu nak juga tau ape maksud ‘sustained release’ tu kan? kalau wiki pasal vitamin C ni kita boleh baca maksud sustained release (pelepasan jam demi jam) iaitu ia ada kawalan pelepasan secara semulajadi yang menggunakan proprietri dengan sistem penyaluran semulajadi yang melepaskan vitamin C sedikit demi sedikit dalam masa 5 jam. Maksudnya bila kita telan sebijik vitamin sustained release ni…dia akan salurkan 100mg setiap satu jam dan bukan sekaligus 500mg. Jadi badan kita takdelah menolak atau buang lebihan vitamin ni sebab tak dapat proses 500mg vitamin C dalam satu masa. Canggih kan?

Perlu ke lepaskan sikit2? Jawapannya ya sebab sifat ascorbid acid ialah ia sangat hidrofilik menjadikan ia sangat larut dalam air. Oleh kerana sifatnya yang larut air dan tubuh manusia pula terdiri dari 70% cecair yang kerap berubah kepekatan osmosisnya Vitamin C mudah di flush keluar dari badan. Oleh sebab itu, badan manusia tak ada kapasiti untuk storage vitamin C. Mana yang badan kita perlu guna pada satu masa je yang akan  terus gunakan, yang lebih terus dikeluarkan dalam kencing.

—————————————–

Ada juga orang cakap kalau nak vitamin semulajadi paling baik, makan je oren 7 bijik. Baru pure! Masalahnya, tahan ke kita nak makan oren banyak tu tiap2 hari kan?

vitamin c shaklee

Sumber wiki ada sebutkan “Tumbuhan biasanya merupakan sumber terbaik vitamin C, namun jumlah Vitamin C di dalam makanan berasaskan tumbuhan adalah bergantung kepada spesies tumbuhan tersebut, keadaan tanah, suhu dan iklim pertumbuhan tanaman, tempoh masa tuaian, keadaan penyimpanan dan langkah penyediaan”.

So kalau nak makan oren tadi..bukan sebarang oren lah. Kena cari yang tanam kat tempat yang ada ciri2 kat atas tu. Jenuh lah… :D Untuk makluman produk shaklee dihasilkan menggunakan sumber tanaman semulajadi  melalui piawaian yang sangat ketat sahaja dan yang paling penting, ianya dijamin HALAL.

Buat ape susah2 kan. Sekarang ni bukak je botol, telan sebijik dah cukup supply vitamin C utk tubuh kita seharian. Tapi timbul pulak satu isu lagi yang orang selalu cakap. Buat apa nk makan vitamin, aku rasa sihat je kot. Jadi kita tengok pula tanda-tanda kita patut mula ambil vitamin C ni:-

☹ Kerap selsema

☹ Cepat rasa tertekan (stress)

☹ Selalu kene ulcer, kat bibir tak pun lidah…eeuuww ni paling sakit lah.

☹ Mudah demam

☹ Tapak kaki keras dan kasar, kecuali selalu tak pakai kasut lah kalau keluar rumah.

☹ Luka lambat sembuh

☹ Kulit kelihatan sangat kering dan bersisik – kalau lepas mandi laut tu lain cerita lah ya.

☹ Wajah nampak berumur – Tua sebelum waktunya?

Kalau anda ada ciri2 kat atas tu, apa tunggu lagi? Cepat2lah order dan mula ambil vitamin C shaklee ni sekarang. Shaklee cuma keluarkan dalam botol 180biji sahaja dengan harga RM92.50. Jadi sebiji vitamin C ni cuma dalam 50 sen jer sebiji. Murah kalau berbanding vitamin lain yang belum tentu semulajadi dan bebas bahan sintetik. Pesanan saya berhati-hati juga dengan produk tiruan di luar sana. Nak2 pulak sekarang ni banyak sangat ‘vitamin c organik‘ yang diragui sumber dan statusnya.Sekian.

Senarai Produk Shaklee dan Harga Shaklee

 
Call to action blog

Share on Facebook


3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also likeclose