Sakitnya Ulser Mulut!!!

Ulser Mulut memang sangat menyakitkan.

Anda selalu kena ulser mulut? Sakit dia Tuhan je tau especially time makan kan? Kalau terkene pada lidah lagi susah dan nak bercakap pun sakit. Biasanya paling cepat ambik 4-5 hari baru pulih.
Kalau kene tang tepi pipi atau di bahagian bawah bibir dan tergigit lagi lambat baik kan? Ini ada sedikit info tentang ulser mulut yang bagus utk dikongsi.

Simptom-simptom ulser mulut
Tompokan warna putih dan terasa sakit apabila tersentuh terutama masa makan. Tompokan ini boleh berlarutan 7 hingga 14 hari.
Mengapa ulser mulut boleh terjadi?
  • Jangkitan bakteria, virus atau fungus.
  • Ulser boleh dialami oleh sesiapa sahaja tanpa mengenal umur.
  • Ulser juga boleh disebabkan kerana kecederaan fizikal seperti tergigit bibir atau lidah dan terkena dawai alat ortodontik.
  • Pengambilan zat besi, asid folik dan vitamin B 12 yang tidak mencukupi.
  • Sistem imuniti badan yang lemah
  • Alahan
  • Radioterapi
  • Kimioterapi
  • Sebab-sebab yang tidak diketahui.
Antara petua lama yang boleh diamalkan utk pulih ulser mulut dengan cepat:-

  • Tempekkan asam jawa kat tempat ulser. Dikatakan boleh kecutkan ulser mulut dengan cepat. Boleh juga pakai asam keping @ asam gelugor
  • Letak garam halus sikit kat tempat ulser tuh, puuhh….kalau berani cubalah…tangkap kepala pedihnya
  • Boleh juga cuba letak madu asli kat ulser tu.
Selain tu boleh juga cuba:
  • Berkumur dengan pencuci antiseptik mulut
  • Kemam ais dalam mulut, terutamanya ditempat ulser tu.
  • Banyakkan makan betik yang disejukkan terlebih dahulu.
  • Minum air kosong banyak2.
  • Minum air barli suam.
  • Minum air gula batu.
  • Berus gigi pakai ubat gigi berasaskan sugi dan halal.
  • Ambil Supplement vitamin terutama Vitamin C
Pencegahan – Mencegah lebih baik dari merawat. So kepada yang selalu sangat kena, baiklah amalkan pemakanan sihat dan ambil supliment semulajadi contohnya seperti Shaklee Vitamin C, Zinc dan B Complex. 
 
 
Di samping mencegah ulcer mulut, ia boleh juga membantu mencegah penyakit2 yang lain seperti demam, selsema dan lain2 lagi. Apa tunggu lagi, kalau nak cuba supplement, saya amat sarankan pilih yang vitamin semulajadi/natural lagi Halal supaya takde la side effect yang lain pulak in future. Kita bukan nak short term solution, kena la fikir long term juga. Fikir-fikirkanlah mana terbaik. Wassalam.

Senarai Produk Shaklee dan Harga Shaklee

 
Call to action blog

Share on Facebook


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also likeclose