MASALAH KETIDAKSUBURAN

Masalah ketidaksuburan sering dikaitkan dengan kemandulan pada salah satu pasangan atau kedua-duanya. Bagi wanita, ketidaksuburan berlaku disebabkan kerana sel telur gagal dikeluarkan atau sel telur matang tidak dapat dihasilkan. Oleh itu tidak berlakunya ovulasi sehingga sel telur tidak masuk ke saluran telur yang menyebabkan tidak dapat terjadi pensenyawaan. Manakala bagi lelaki pula, ketidaksuburan sering disebabkan kerana tiada pengeluaran sperma pada ... Read More »

SALAH FAHAM TENTANG PENYUSUAN SUSU IBU

Mitos 1 : Bayi kerap menangis –  susu ibu tak cukup, bayi tak kenyang so kena top up dengan susu formula. Fakta – Perut bayi yang baru lahir adalah sangat kecil iaitu sebesar saiz guli je..bila bayi diberikan susu lebih dari keperluan tu yang kerap muntah. So jangan risau kalau ade yang cakap susu anda ta cukup. Ciptaan Alah memang ... Read More »

PENING SEMASA HAMIL

Pening kepala adalah antara perkara yang sering dialami oleh ibu mengandung..kenapa ibu mengandung selalu pening ye..secara teorinya.. dalam trimester pertama hormon progesterone iaitu hormon kehamilan sedang merehatkan dinding salur darah anda..so, kesannya ialah tekanan darah menurun..bila tekanan darah menurun secara automatic anda pun akan rasa pening.. Manakala, dalam trimester kedua dan ketiga pula ibu mengandung kerap pening pula adalah disebabkan ... Read More »

5 TIPS UNTUK BERJAYA DALAM PENYUSUAN SUSU IBU

Tengah hari tadi ade wedding kawan husband di KL..kebetulan saya duduk semeja dengan kawan husband(lelaki) yang baru dapat anak perempuan. .Dia datang dengan isteri dan baby dia la..sambil makan sempat la saya tanya.. Saya: comelnye baby..breastfeed lagi ke? Isteri A : a’ah, masih breastfeed. Saya: dah start buat stok susu ke? (si isteri baru habis pantang dan akan mula bekerja ... Read More »

TIPS ELAK KEJANG KAKI

Salam semua..seperti yang saya janjikan dalam entri semalam, hari ni saya nak sambung lagi tentang kejang betis.. Tips elak Kejang Betis Lakukan senaman untuk meregangkan otot-otot betis. Caranya ialah berdiri seperti gambar ni. Pastikan tapak kaki melekap pada lantai. Tahan selama 5 saat. Sebaik-baiknya ulang senaman ini 3 kali sehari. Lakukan senaman untuk tapak kaki. Bengkokkan kaki ke bawah dan ... Read More »

You might also likeclose