DIABETIS SEMASA HAMIL

Set Kehamilan Shaklee sumber nutrisi lengkap wanita hamil.

Diabetis semasa hamil atau lebih dikenali sebagai ‘gestational diabetes’ adalah salah satu penyakit yang kerap dialami oleh ibu-ibu hamil. Mengikut kajian 2 – 14 peratus ibu hamil mengalami masalah ini. Diabetis/kencing manis ini berlaku kerana tahap glukosa dalam ibu melebihi paras normal disebabkan oleh kegagalan pancreas menghasilkan insulin. Insulin amat penting untuk mengawal paras glukosa dalam darah.

Diabetes semasa hamil selalunya bermula selepas tiga bulan hamil, ini adalah kerana plasenta telah membesar dan dapat menghasilkan lebih banyak hormon. Walaubagaimanapun, kebanyakan ibu yang mengalami diabetis semasa hamil ini akan kembali pulih selepas bersalin. Manakala bagi ibu-ibu yang menghidap diabetes sebelum kehamilan bermula, penyakit diabetes akan menjadi lebih melarat dan anda memerlukan lebih banyak rawatan dan ubat-ubatan.

Tanda-Tanda Diabetis

Kebanyakan diabetis semasa hamil tidak menunjukkan sebarang symptom, tetapi anda mungkin akan mengalami tanda-tanda seperti dibawah:

Keletihan

Rasa dahaga yang melampau

Membuang air kecil yang sangat banyak

Kadar penglihatan menjadi kabur

Oleh kerana diabetis semasa hamil tidak menunjukkan symptom yang jelas, lazimnya doktor akan menyarankan ibu hamil untuk menjalani ujian toleransi glukosa oral(OGTT). Ujian ini biasanya dijalankan antara minggu ke 24 hingga ke minggu ke 28 kehamilan.

Risiko Diabetis Semasa Hamil

Bayi menjadi besar – akan menyukarkan proses kelahiran dan anda mungkin perlu menjalani pembedahan untuk melahirkan.

Bayi anda mungkin mengalami masalah kesihatan selepas dilahirkan – antaranya ialah Hipoglisemia atau gula dalam darah rendah dan Jaundis. Bayi anada mungkin perlu diawasi sementara waktu di unit neonatal sebaik dilahirkan.

Bayi lebih berisiko mendapat diabetis jenis 2 di masa akan datang.

Golongan yang berisiko

Anda mungkin berisiko mengalami diabetis semasa hamil sekiranya anda tergolong dalam kategori di bawah:

  • Mempunyai Indeks Jisim Badan(BMI) lebih daripada 30.
  • Mempunyai sejarah kelahiran bayi yang melebihi 4kg.
  • Mempunyai sejarah diabetis dalam kehamilan terdahulu.
  • Mempunyai sejarah keluarga yangmenghidap diabetis.

Pengambilan vitamin yang bersesuaian amat penting dalam mengawal tahap gula dalam darah anda. Set Kehamilan Shaklee dapat membantu anda untuk menikmati tempoh kehamilan dan menjaga kesihatan anda dan bayi di dalam kandungan anda.

Jom tengok vitamin-vitamin yang terkandung didalam Set Kehamilan Shaklee..

set kehamilan shaklee

1. ESP– rendah lemak, bukan GMO dan protein biologi lengkap yang mengandungi kesemua sembilan asid amino penting.

2.    Ostematrix – Lengkap serta suplemen kalsium yang terbukti secara saintifik mempunyai penyerapan yang lebih baik dan tablet yang mudah ditelan.

3.    B Complex  Memberikan kesemua khasiat 8 vitamin B dengan sistem penyerapan bioaktif yang membantu penyerapan dan bioketersediaan asid folik.

4.    Vitalea – Meningkatkan tahap kesihatan, meningkatkan kekuatan tulang dan system imunisasi badan dan memberikan perlindungan dalam menentang bahaya radikalbebas.

5.    Omega Guard – Menawarkan spektrum penuh asid lemak omega-3 bergred tinggi yang selamat di makan. Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan.[sumber Shaklee Today]

Vitamin-vitamin ini juga boleh diambil satu persatu mengikut bajet anda ye..:)

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Bertindak sekarang sebelum terlambat. Pilihan anda menentukan tahap kesihatan bayi  anda. Jangan sampai bayi anda menerima padah disebabkan anda tidak mengambil vitamin yang diperlukan!

Sms/Whatsapp ke 012-3461698 sekarang!

Cari Agen Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Shaklee Seluruh MalaysiaCari Agen Vivix Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Vivix Shaklee Seluruh MalaysiaNak Daftar Jadi Ahli Shaklee --> Daftar Ahli Shaklee 2017Nak Beli Produk Shaklee? --> Cara Beli Produk Shaklee Online 
Call to action blog

One comment

  1. Mantap.. Mari kita budayakan imunisasi… Let’s cultural right immunization …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You might also likeclose
%d bloggers like this: