Cara Semulajadi Rawat Anak Selsema

Kebanyakan ibubapa sering bergantung kepada klinik apabila anak mereka jatuh sakit tidak kiralah samada anak selsema, demam, ataupun batuk. Tambah memburukkan keadaan pula ramai doctor yang mengambil mudah dengan memberikan antibiotic semudah memberi ubat biasa tanpa memikirkan kesan sampingan yang bakal dihadapi oleh kanak-kanak tersebut.

Saya sendiri pun pernah mengalami situasi macam ni masa anak-anak saya kecil. Antara yang saya tidak boleh nak lupakan ialah pada awal tahun ni bila anak bongsu saya yang baru berumur 2 tahun tepaksa kami kejarkan ke hospital kerana terlalu lemah dan tidak bertindak balas bila dipanggil. Bila diperiksa oleh doctor pakar kanak-kanak, rupa-rupanya anak saya telah diberikan ubat selsema yang melebihi dos yang sepatutnya. Selain itu, doctor pakar itu juga marah kerana anak saya telah diberikan antibiotic sewenang-wenangnya. Alhamdulillah setelah menerima rawatan yang sepatutnya anak saya kembali pulih dan kesannya sekarang kami sekeluarga lebih berhati-hati untuk mendapatkan rawatan di klinik. Buat masa kalau anak kami mula menunjukan tanda-tanda anak selsema, demam atau batuk kami akan cuba rawat dengan cara semulajadi dulu.

Anak selsema

Antara cara semulajadi untuk merawat anak selsema yang boleh diamalkan ialah:

Rehatkan anak anda secukupnya. Cara yang lebih baik adalah dengan ‘bed rest’ kerana ia dapat membantu system imun tubuh melawan penyakit.

Bancuh garam bersama air suam dan galakkan anak anda berkumur dengannya. Ia dapat memberikan kelegaan kepada sakit tekak yang dialami semasa selsema. Manakala titisan air garam pula dapat membantu mencairkan hingus dan melembapkan kulit dibahagian hidung.

Galakkan anak minum banyak air kosong untuk memastikannya kekal terhidrat. Anda juga boleh pelbagaikan sumber cecair dengan memberikan jus buah-buahan dan makanan yang bersup.

Cara lain yang boleh diamalkan untuk merawat anak selsema ialah berikan anak anda 1/3 sachet Nutriferon Shaklee untuk menggalakkan tubuh menghasilkan interferon bagi melawan penyakit. Nutriferon adalah alternatif kepada ubat-ubatan. Anda cuma perlu berikan kepada anak anda bila anda lihat tanda-tanda anak selsema.

Bagi anak-anak yang tinggal di taska pula, amat-amat digalakkan untuk memberikan anak anda Meal Shakes Shaklee untuk menguatkan daya tahan tubuh. Meal Shakes Shaklee ialah minuman multivitamin yang sangat bagus untuk kanak-kanak yang sering jatuh sakit, sembelit, kurang selera makan dan kurang daya tumpuan.

Saya sendiri memang amalkan Meal Shakes Shaklee untuk anak-anak saya. Caranya juga teramatlah mudah. Saya cuma campurkan ½ sudu ke dalam bancuhan susu anak saya setiap hari. Alhamdulillah, anak-anak saya dah kurang jatuh sakit walaupun mereka tingal di taska. Kalau sakit pun cuma sehari je, esoknya mesti mereka dah kembali seperti biasa..:)

Jemput baca lagi tentang Meal Shakes Shaklee di sini

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda.

Hubungi saya jika anda berminat untuk dapatkan Meal Shakes Shaklee bagi mengelakkan anak selsema, demam atau batuk.

Klik ‘Order Now’ atau SMS/Whatsapp ke 012-3461698 sekarang juga!

Senarai Produk Shaklee dan Harga Shaklee

 
Call to action blog

Share on Facebook


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also likeclose