Cara Atasi Anak Sembelit dengan Meal Shakes Shaklee

sembelit 3 Dalam Entry kali ini saya ingin kongsikan cara atasi anak sembelit dengan Meal Shakes Shaklee. Μasalah sembelit dikalangan kanak-kanak memang kerap berlaku.  Anak sulung  saya pun   pernah mengalaminya. Kalau diingatkan balik masa tu memang kesian sangat sebab dia memang meneran sunggu-sungguh tapi tak berjaya juga buang air besar..Anak saya mula fobia untuk buang air besar bila dia meneran sampai luka lubang dubur..maybe sebab najis tu keras sangat.  Dia mula sembelit bila dah start solid food. So masa tu kami memang kerap berulang ke klinik untuk dapatkan ubat pelembut najis.

Doktor pernah bagi ubat  anak saya pelembut najis yang paling kuat kat anak saya sebab dah seminggu dia tak buang air besar, doctor cakap dalam masa 5 minit dia mesti buang air besar..tapi yang hairannya anak saya cool je dan hanya buang air bila dah sampai ke rumah..so, ada la dalam setengah jam jugak la untuk ubat tu bertindak balas..

Punya la risau kami dibuatnya dan dah bermacam-macam cara yang kami usahakan..yang kelakarnya dalam dok risau anak sembelit, kami sempat lagi rakam video anak meneran..memang kelakar sangat muka dia masa tu.. hehe..konon nak simpan la video tu untuk tunjuk kat dia bila besar nanti tapi sayang sebab HP saya hilang sebelum saya sempat buat back up data..Alhamdulillah masalah sembelit tu dah pun berlalu..sekarang ni dia dah mudah buang air besar..kalau dulu puas meneran bila nak buang air besar tapi sekarang Alhamdulillah sejak saya bagi minum meal Shakes dia dah tiada masalah sembelit lagi..hehe..

 

Jom saya kongsikan beberapa cara atasi masalah anak sembelit..

Cara Atasi Anak Sembelit

  • Galakkan anak minum banyak air masak
  • Wajibkan menu sayur-sayuran dalam menu harian anak
  • Amalkan memakan buah-buahan yang tinggi serat seperti  pisang, blackberries, strawberi,epal, pear  dan lain-lain
  • Minum jus buah-buahan terutama jus prune
  • Berikan anak anda minum minuman kultur

Cara di atas mungkin dapat membantu mengurangkan masalah sembelit anak anda..tapi saya ada cara yang lebih baik dan telah terbukti berkesan..caranya sungguh mudah iaitu hanya campurkan sesudu Meal Shakes Shaklee ke dalam susu atau minuman anak anda setiap hari. Cubalah anda pasti akan dapat lihat perbezaannya pada anak anda.

Meal Shakes

Oh ye..jangan terlalu bergantung dengan ubat-ubatan ye..sebabnya ubat-ubat tersebut boleh menghilangkan keupayaan untuk meneran..Selamat mencuba!

Berminat untuk dapatkan Meal Shakes untuk anak anda? Cepat kerana Shaklee ada promosi beli 6 percuma 1 untuk bulan Jun 2013..

SMS/Whatsapp MS Kids 2 untuk harga istimewa anda sekarang juga!!!

Senarai Produk Shaklee dan Harga Shaklee

 
Call to action blog

Share on Facebook


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also likeclose