Sakit Yang Pemalu – Buasir

Kenapa saya cakap sakit ni sakit yang pemalu? Sebabnya selalunya penghidap buasir ni malu nak cakap kat orang :)…Ni pendapat peribadi jer..

By the way, ini maksud penyakit buasir  yang agak buas ni daripada wikipedia:-

Buasir atau hemoroid adalah pembengkakan pada vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur. Apabila vena ini membonjol keluar ia mengganggu dan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak, terasa sakit, perit, gatal dan berdarah. Buasir terjadi disebabkan oleh terlalu tinggi tekanan dalam darah di bahagian rektum, menyebabkan dinding vena darah teregang atau ‘memberi’ dan membonjol. Kadangkala ia boleh pecah, terutamanya sewaktu meneran.

buasir

Biasanya bila dah tekanan darah dah tinggi, ia terasa seperti urat2 seperti nak pecah…memang menakutkan. Kalau kita tengok image dari google, memang tak lalu lah nak tengok. Orang yang dah kena penyakit ni pun geli nak tengok, ape lagi orang yang tak pernah ambik ‘port’ pasal penyakit ni kan. Pendek kata, buasir ni membuatkan penghidapnya duduk tak senang, berjalan pun tak selesa. Memang siksaan!!

Tanda-tanda dan Gejala-gejala

Gumpalan lembut atau gumpalan-gumpalan boleh dirasai sekitar bahagian dubur. Rasa gatal atau pedih di sekitar dubur. Kalau digaru time gatal pun boleh menyebabkan buasir. Jadi, awaslah jangan assume gatal tu sebab kecacingan, Anda mungkin penghidap buasir…!!Euuww…

Pencegahan

  • Minum air sekurang-kurangnya 2 liter sehari
  • Makan makanan seimbang: banyakkan memakan makanan yang tinggi serat, bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran. Pengambilan suplement atau makanan tambahan amat digalakkan. Kebanyakan nutrisi terhapus dalam penyediaan makanan contoh ketika memasak.
  • Pergi tandas bila dah sampai masa. Kalau belum rasa nak buang air besar, jangan lah lepak lama dalam tandas.
  • Orang tua2 selalu pesan – elakkan dari makanan pedas atau berempah

Cadangan Supplement/Vitamin

Shaklee ada makanan tambahan yang sesuai bagi penghidap buasir bagi membantu mencegah dan juga merawat bengkakan mahu pun luka buasir. Antara produk cadangan kami adalah

Ostematrix (Kalsium) – Bukan sahaja untuk tulang, tapi ia juga membantu untuk melembutkan najis

Alfalfa – Membantu melancarkan peredaran darah dan pelawasan.

Herblax – Bertindak sebagai ‘Flush’ untuk mencuci usus dan melawaskan perut.

Zinc – Merawat dan mempercepatkan penyembuhan luka.

Sekian dulu perkongsian tentang buasir..insyaa Allah saya akan sambung lagi di entry lain pula..kalau berminat untk dapatkan Vitamin Shaklee yang dinyatakan di atas feel free to contact me ya..:)

sms/whatsapp/call 012-3461698

Senarai Produk Shaklee dan Harga Shaklee

 
Call to action blog

Share on Facebook


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also likeclose