Bahaya Kencing Tikus

penyakit kencing tikus, tingkatkan sistem imunPenyakit kencing tikus adalah antara topik yang hangat diceritakan di tv, surat khabar dan lain2 media sejak kebelakangan ni..memang agak menakutkan sebab ianya boleh membawa maut. Bulan lepas masa saya bawa anak jumpa pediatrician pun ada sorang ibu yang ceritakan tentang pengalaman anak dia(perempuan umur 6 tahun) yang disahkan menghidap penyakit Leptospirosis(penyakit disebabkan kencing tikus).

Dalam kes dia tu nasib baik dia cepat bawa anak dia ke hospital. Masa jumpa tu doktor diagnos virus tu baru ada dalam anak dia tiga hari. Doktor suruh fikir apa yang dia bagi anak dia makan atau minum baru-baru ni. Puas dia fikir dan last sekali baru dia ingat dia ada bagi anak dia minum air dalam tin(tanpa basuh permukaan tin). Rupanya anak dia dapat virus kencing tikus tu dari tin tersebut. Selain tu doktor cakap kalau dia terlambat sikit je bawak anak dia ke hospital memang anak dia susah nak survive sebab virus kencing tikus ni memang sangat ganas dan senang merebak. So, lepas je anak dia bebas virus tu dia dan keluarga memang dah tak minum air tin langsung dan fobia nak makan luar.

Apa itu Leptospirosis atau Penyakit Kencing Tikus?

Leptospirosis atau Penyakit kencing tikus merupakan jangkitan bakteria jarang berlaku pada manusia. Jangkitan biasanya dipindahkan kepada manusia apabila air yang dicemari dengan air kencing haiwan menyentuh bukaan pada kulit, mata, atau dengan selaput lendir leptospirosis merupakan jangkitan bakteria jarang berlaku pada manusia. Jangkitan biasanya dipindahkan kepada manusia apabila air yang dicemari dengan air kencing haiwan menyentuh bukaan pada kulit, mata, atau dengan selaput lendir.

Sumber:wiki

Tanda-tanda/Komplikasi Penyakit kencing Tikus

  • Sakit kepala yang melampau
  • Demam
  • Sakit otot dan sendi
  • Mata merah
  • Leher tegang
  • Kerosakan hati
  • Pendarahan usus dan peparu
  • Denyutan jantung yang tidak sekata atau kegagalan jantung
  • Kegagalan fungsi buah pinggang R
  • Ruam kulit
  • Loya, muntah, sakit di bahagian abdomen dan cirit- birit

Rawatan untuk penyakit kencing tikus

  • Menghentikan ejen penyebab dan melawan semua komplikasi yang mungkin berlaku Antibiotik dan penicilin mungkin diperlukan
  • Glucose dan larutan garam atau dialisis(bagi yang berada di tahap kritikal)
  • Penjagaan organ secara spesifik sangat penting seperti buah pinggang, jantung atau hati.

Kaedah mengurangkan risiko kepada penyakit kencing tikus

  • Cuci tutup tin minuman dengan bersih sebelum minum atau sentuh
  • Biasakan diri untuk mencuci bersih semua peralatan seperti sudu dan garfu, pinggan mangkuk dan cawan sebelum digunakan
  • Amalkan menjaga kebersihan setiap masa
  • Bersihkan diri setiap kali selepas melakukan aktiviti luar
  • Jaga kebersihan rumah dan persekitaran tempat tinggal anda

ok since sekarang ni ada macam2 jenis penyakit dan virus..apakata anda kuatkan tahap imunisasi badan dengan NutriFeron Shaklee..tapi sebelum tu jom baca tentang Nutriferon Shaklee yang sangat hebat ni..

nutriferon shaklee, tingkatkan sistem imun, tingkatkan antibodi tubuh

Apa itu Nutriferon?

Nutriferon ialah vitamin penggalak sistem imun tubuh @ immune booster. Ianya merupakan vitamin yang sanagt hebat dan sangat berkesan, ia telah melalui satu set ujian-ujian saintifik yang sangat ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.

Sejarah Nutriferon

Nutriferon dicipta oleh ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yasuhiko Kojima. Beliau merupakan individu pertama yang menemui interferon pada tahun 1954.

Nutriferon ni untuk siapa?

Sangat sesuai untuk anda semua yang sering jatuh sakit, demam , selsema, demam ,menghidap kanser, asma… tetapi harus diingat yer yang produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh sebarang jenis penyakit.

Cara Nutriferon bertindak

Nutriferon membantu mengaktifkan sistem pertahanan imuniti dan juga menggerakkan “pasukan cari dan musnah’ dalam sistem imuniti badan.

okay lah sekian dulu perkongsian kali ini. kalau berminat untuk cuba hubungi saya ye..

erni 012-3461698

Senarai Produk Shaklee dan Harga Shaklee

 
Call to action blog

Share on Facebook


2 comments

  1. Nutriferon memang sgt terbaik. Anak saya bila nak start panas badan atau selsema, bagi 3/4 sudu teh nutriferon. InsyaAllah sihat esok harinya. Daripada bergantung pada ubat doktor dan pergi klinik tiap kali demam, saya beli nutriferon dengan harga minima sepack mini tu lebih kurang RM6. Lebih natural dan jimat.

    • Betul daripada bergantung dengan ubat yang dah sah2 ade side effect kat tubuh baik kita amalkan vitamin semulajadi yang dah tentu selamat, berkesan dan halal.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also likeclose