Sembelit – Kenali Punca dan Cara Atasi Sembelit

Sembelit adalah salah satu petanda awal kanser. Justeru, berhati-hatilah sekiranya anda menghidap masalah sembelit. Sedikt info penting tentang sembelit yang perlu anda ketahui..

Cara atasi sembelit

Apa Itu Sembelit?

Anda mengalami sembelit sekirannya mempunyai simptom-simpton seperti di bawah:

 • Kurang membuang air besar – kekerapan membuang air besar kurang daripada 3 kali seminggu
 • Najis yang dihasilkan daripada pembuangan adalah keras
 • Rasa tidak puas walaupun selepas membuang air besar. Sanggup duduk lama di dalam tandas kerana berasa tidak puas membuang air besar.

Punca Sembelit?

 • Pemakanan tidak seimbang – pola pemakanan yang kurang serat dan air, terlalu banyak makan makanan yang telah diproses.
 • Pengambilan ubat-ubatan atau jamu yang boleh menyebabkan sembelit.
 • Tidak bersenam antara punca yang menyebabkan berlakunya sembelit. Gaya hidup zaman sekarang yang sentiasa mengejar masa membuatkan rutin senaman diabaikan.
 • Tabiat ke tandas yang kurang baik(suka bertangguh untuk ke tandas). Sering bertangguh untuk ke tandas walaupun telah merasakan gesaan untuk membuang air besar. Bertangguh akan membuatkan anda tidak selesa dan mengakibatkan desakan untuk membuang air besar semakin berkurangan.

Cara Atasi Sembelit?

 • Amalkan pemakanan seimbang, lebihkan serat dan air dalam menu harian. Tambahkan pengambilan makanan tambahan seperti kalsium, alfalfa untuk melancarkan proses detoksifikasi. Kalsium boleh membantu melembutkan najis, manakala Alfalfa pula membantu dalam pelawasan dan proses detoksifikasi.
 • Elakkan pengambilan ubat-ubatan dan jamu yang boleh mengakibatkan sembelit. Pilih pemakanan tambahan yang semulajadi yang tidak mempunyai kesan sampingan.
 • Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu untuk merangsang usus yang sangat bagus untuk melancarkan proses pembuangan.
 • JANGAN BERTANGGUH! Segera ke tandas apabila merasakan desakan untuk membuang air besar. Jangan jadikan sibuk sebagai alasan untuk tidak ke tandas.

Bertindak sekarang, sebelum terlambat. Atasi masalah sembelit anda. Bebaskan diri anda daripada kesakitan. Jangan risau kerana sembelit adalah masalah yang boleh dirawat. Cuma pastikan anda pilih cara yang betul.

Inginkan vitamin untuk mengatasi masalah sembelit anda? Hubungi saya untuk khidmat konsultasi percuma tentang vitamin yang sesuai untuk atasi masalah sembelit anda!

 

Klik “Order Now” atau SMS/Whatsapp ke 012-3461698!

Cari Agen Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Shaklee Seluruh MalaysiaCari Agen Vivix Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Vivix Shaklee Seluruh MalaysiaNak Daftar Jadi Ahli Shaklee --> Daftar Ahli Shaklee 2017Nak Beli Produk Shaklee? --> Cara Beli Produk Shaklee Online 
Call to action blog

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You might also likeclose
%d bloggers like this: