ATASI MASALAH KEKEJANGAN BETIS DENGAN OSTEMATRIX

Salam semua..dah beberapa hari asyik skip update blog je..Alhamdulillah hari ni diberikan kerajinan dan idea untuk update blog..hihi

Hari ni saya nak share tentang masalah yang sering dialami oleh ibu-ibu hamil dan betapa pentingnya kalsium dan magnesium untuk ibu hamil..

Ramai ibu hamil yang mengeluh sebab mereka selalu kena kejang betis terutama di waktu malam..ianya memang sangat menyakitkan dan boleh mengganggu kualiti tidur anda..tapi jangan risau kerana kejang betis adalah perkara biasa dan ianya tidak memudaratkan otot betis anda..

Punca Kejang Betis:

  1. Tubuh kekurangan nutrisi penting seperti Kalsium dan Magnesium. Ia berlaku kerana bayi akan menyerap semua nutrisi yang diperlukan daripada ibunya dan ini boleh mengakibatkan ibu kekurangan nutrisi tersebut. Oleh itu, anda perlu pastikan keperluan nutrisi adalah adalah mencukupi.
  2. Rahim anda sedang membesar dan ini akan menyebabkan tekanan kepada salur darah besar pada kaki anda. Selain itu, hormin kehamilan(hormone progestron) juga boleh menyebabkan kejang betis terjadi.
  3. Beban yang meningkat semasa hamil juga merupakan punca kepada kejang betis. Dengan pertambahan berat yang banyak otot kaki anda akan menerima tekanannya dan menyebabkan kejang betis.

 Cara Mengatasi

  1. Lakukan senaman untuk meregangkan otot kaki anda – tegakkan kaki dan gerakkan tapak kaki secara perlahan-lahan. Ianya agak menyakitkan pada permulaannya tapi  sekejap je..
  2. Urut  otot tersebut perlahan-lahan.
  3. Cuba berjalan perlahan-lahan sehingga hilang rasa sakit tersebut.
  4. Tolakkan tapak kaki anda menghala ke dalam(saya memang amalkan tips ini, memang berkesan)

Selain itu, untuk mengatasi kejang betis anda perlu pastikan tubuh mendapat bekalan kalsium dan magnesium yang mencukupi..Osematrix Shaklee boleh bantu lengkapkan keperluan kalsium dan magnesium harian anda.

Fakta ringkas tentang Ostematrix Shaklee:

  • 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

Okay, cukuplah sampai disini je perkongsian saya malam ni..nanti saya akan sambung lagi mengenai tips elak kejang betis pulak ye..selamat malam..:)

Cari Agen Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Shaklee Seluruh MalaysiaCari Agen Vivix Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Vivix Shaklee Seluruh MalaysiaNak Daftar Jadi Ahli Shaklee --> Daftar Ahli Shaklee 2017Nak Beli Produk Shaklee? --> Cara Beli Produk Shaklee Online 
Call to action blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You might also likeclose
%d bloggers like this: