9 Tips Untuk Tingkatkan Kesuburan Lelaki

Lazimnya masalah kemandulan seringkali dikaitkan dengan wanita. Sebenarnya ramai yang terlepas pandang(atau buat2 tak nampak..hehe) bahawa tahap kesuburan lelaki juga menyumbang kepada masalah kemandulan.

 

tingkatkan kesuburan lelaki

 

Berhenti menuding jari sebaliknya carilah penyelesaiaannya..:)

 

Antara masalah kesuburan yang sering dihadapi lelaki ialah:

  • Kekurangan jumlah sperma didalam air mani.

 

  • Tahap kelajuan sperma yang rendah – hanya sperma yang laju dan kuat sahaja yang mampu bertahan dan menembusi ovum.

 

  • Kadar ‘Abnormal Sperma’ yang tinggi – hanya sperma yang sihat sahaja boleh disenyawakan. Sekiranya sperma tidak normal ini disenyawakan, risiko keguguran adalah lebih tinggi.

 

9  Tips untuk tingkatkan kesuburan lelaki:

 

1. Bekalkan nutrisi lengkap yang diperlukan oleh tubuh – Jaga pemakanan anda dan ambil suppplement untuk memastikan kesihatan tubuh berada di tahap yang optimum.

 

2. Bersenam dan dapatkan berat ideal – kerana lelaki yang obesiti berisiko mengalami masalah kesuburan.

 

3. ‘Bersama’ isteri pada waktu pagi kerana kuantiti sperma dikatakan berada pada tahap yang tinggi pada waktu pagi.

 

4.  Berhenti merokok sekiranya anda adalah perokok – Merokok boleh mengurangkan tahap kesuburan anda.

 

5. Tingkatkan kekerapan ‘bersama’ – Kekerapan bersama dapat membantu tubuh menghasilkan sperma baru yang lebih sihat dan berkualiti.

 

6. Pengambilan Asid Folik –  Lelaki yang rendah tahap Asid Folik lebih berisiko menghasilkan sperma yang memiliki ciri2 ‘Chromosomal Abnormalities‘. So, jangan ingat Asid Folik untuk perempuan je ye. Lelaki pun perlukannya.

 

7. Elakkan penggunaan ‘Pelincir’ ketika ‘bersama’ – ‘Pelincir’ boleh mengganggu keupayaan sperma untuk berenang laju ke ovum.

 

8. Kurangkan penggunaan laptop dan hand phone – Menurut kajian penggunaan laptop dan hand phone yang berlebihan boleh merosakan sperma.

 

9. Kekalkan suhu di bahagian alat sulit – Pilih seluar dalam daripada kain kapas dan elakkan mandi air panas.

 

Jom tengok apa yang CoQ10 Shaklee boleh bantu tingkatkan kesuburan lelaki..

 

tingkatkan kesuburan lelaki

 

CoQ10 Shaklee sangat berkesan membantu meningkatkan bilangan sperma dan dan kebupayaan sperma untuk berenang ke ovum.

 

Untuk hasil yang lebih baik CoQ10 perlu diambil bersama dengan vitamin-vitamin di bawah:

 

Vita E(With Selenium) -Memelihara sperma daripada musnah akibat teroksida

Zink – Meningkatkan kualiti sperma

Vitalea - Menyeimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan dan melengkapkan nutrisi yang kurang.

B Complex - Mengandungi asik folik

Vita C - Meningkatkan antibodi

 

Bertindak sekarang kerana lagi lama anda tunggu lagi tipis peluang anda dan pasangan untuk memiliki anak!

Nak tahu tentang Set kesuburan wanita ? klik di sini

Ingin dapatkan Set kesuburan anda? hubungi saya di 012-3461698 sekarang juga!

Senarai Produk Shaklee dan Harga Shaklee

 
Call to action blog

Share on Facebook


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also likeclose