7 Cara Kuruskan Badan

Ramai di antara kita yang sanggup berhabis beribu-ribu ringgit semata-mata nak kelihatan kurus dan cantik macam artis-artis dan model model di TV.  Ramai juga yang gagal dan kecewa kerana pelaburan yang dibuat tidak mendatangkan hasil yang diingini.
Saya ada seorang kawan yang boleh dikatakan sangat obsess untuk kuruskan badan dan dia dah habiskan puluhan ribu ringgit untuk “slimming centre”, sedut lemak @ lipo suction dan makan macam-macam ubat kurus dari yang paling mahal ke paling murah tapi masih tak kurus-kurus jugak.. lagi memburukkan keadaan tak pasal-pasal dia kena ‘acid reflux’..disebabkan obsess sangat nak kurus badan dia yang terima akibatnya..sampai satu tahap dia ‘depressed‘ dan selalu menangis tertekan sebab masih gemuk jugak..tapi yang paling mengejutkan saya kerana terlalu kecewa sebab gagal kurus lepas makan macam-macam ubat kurus dia dah tak boleh tengok langsung apa-apa ubat kurus pun lagi..kalau dia nampak dia akan rasa nak marah dan benci sangat..memang kesian sangat tengok kawan saya tu..
Sebenarnya nak kurus bukanlah mustahil bagi yang ada masalah berat badan berlebihan ni..Cuma ramai yang tak tau cara yang betul  untuk kurus.
Dalam entry ni saya nak share 7 cara yang betul untuk kuruskan badan:
1.   Hadkan makanan tinggi karbohidrat – kawal pengambilan seperti nasi, kentang dan yang lain-lain. Tapi, bukanlah bermakna anda tak boleh makan langsung makanan karbohidrat sebab badan kita perlukannya sebagai sumber tenaga.
2.   Kurangkan Lemak – Kawal pengambilan makanan berlemak. Kalau nak lagi sihat lebih baik pilih makanan yang kukus atau direbus.
3.    Makan banyak buah-buahan – Amalkan makan buah-buahan sebelum makan terutamanya buah-buahan seperti epal, betik, belimbing  dan lain-lain. Makan buah sebelum makan, ia juga adalah sunnah nabi. Kesihatan dapat pahala pun dapat..:)
4.  Kurangkan buah-buahan yang  manis – Cuba kurangkan makan buah-buahan yang tinggi kadar fruktosanya seperti pisang, tembikai, anggur dan mangga. Fruktosa yang tinggi akan bertukar menjadi glukosa dalam darah.
5.    Banyakkan minum – Amalkan minum air putih sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Air akan membantu proses detoksifikasi tubuh. Latih diri untuk tidak minum air berkarbonat kerana ia memiliki kadar gula yang amat tinggi.
6.   Jauhi makanan ringan – Elakkan diri daripada makanan ringan, makanan segera ataupun “processed food”  kerana ianya kurang khasiat dan tinggi kandungan gulanya.
7.   Bersenam – Perkara utama untuk kuruskan badan ialah bersenam. Semua tips di atas akan lebih berkesan ataupun hanya berkesan kalau kita lakukan senaman secara konsisten.
http://mummydinashoppe.blogspot.com/2013/02/7-cara-kuruskan-badan.html

 

Selain daripada 7 tips di atas, pengambilan Vitamin daripada Set Kurus Shaklee juga telah terbukti boleh membantu mempercepatkan proses pengurusan berat badan. Set Kurus Shaklee juga mempunyai kelebihan yang tidak dimiliki oleh produk lain iaitu Detoks, Mengurai Lemak dan Mengekalkan Otot.
Kenapa “Mengekalkan otot” penting? Kerana tanpa otot badan anda akan  menggeleber? Sebab tu lah penting supaya otot dikekalkan..
Semoga bermanfaat dengan tips yang saya kongsikan dalam entry ini.
Hubungi saya sekiranya anda berminat untuk mencuba Set Kurus Shaklee ini.
Agent Shaklee anda bagi kawasan Setapak, Cheras, Ampang, Hulu Langat dan Cyberjaya(weekday shj).
FB: www.facebook.com/MummyDinaShoppe
Emel : ernijusri111@gmail.com
Whatsapp/sms/call : 012-3461698

Senarai Produk Shaklee dan Harga Shaklee

 
Call to action blog

Share on Facebook


One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also likeclose