5 Tips Keselamatan Kanak-kanak

salam semua..Alhamdulillah kerana masih diberikan peluang untuk meng update blog..hari ni saya nak share artikel yang saya baca di majalah MamiBaby yang saya baca baru-baru ni..artikel tu tentang kes kanak-kanak hilang..saya pilih untuk share topik ni sebab sejak kebelakangan ni memang banyak sangat kes budak hilang.memang ada yang berjaya dijumpai tapi ramai sangat yang hilang lesap tanpa berita dan ada juga yang berjaya dijumpai tetapi dalam keadaan yang menyayat hati kita semua..saya memang rasa takut sangat kalau dapat tahu tentang budak hilang ni sebab saya pun ada anak-anak yang sedang membesar..biasa la budak yang tengah lasak ni memang susah sikit nak kawal diorang ni especially masa kat shopping complex..kadang tu punye la risau tentang keselamatan anak-anak saya dan suami terpaksa batalkan je la hajat nak bershopping masa sesi jualan murah..

keselamatan anak

so, saya sharekan kat sini tips yang mungkin boleh dipraktikkan demi keselamatan anak-anak kita..

5 Tips Keselamatan Kanak- Kanak:

  1. Ajar anak untuk hafal nama penuh anda, nombor telefon dan alamat rumah. Kalau anak terlalu kecil untuk faham, tuliskan maklumat yang diperlukan dan simpan dalam poket mereka.
  2. Ajar anak untuk menggunakan telefon bimbit/telefon awam.
  3. Ajar anak cara untuk meminta bantuan.
  4. Ajar anak untuk tunggu di satu tempat kalau terpisah dengan anda.
  5. Terangkan pada anak tentang akibat yang mungkin berlaku.
Selain dari mengamalkan tips di atas jangan lupa sentiasa BACA DOA setiap kali keluar rumah(ajar anak baca doa keluar rumah juga ye)..supaya kita semua sentiasa dalam peliharaan Allah SWT..:)
Amin..sekian dulu coretan saya untuk malam ni..jumpa lagi dalam entry akan datang..:)

Cari Agen Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Shaklee Seluruh MalaysiaCari Agen Vivix Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Vivix Shaklee Seluruh MalaysiaNak Daftar Jadi Ahli Shaklee --> Daftar Ahli Shaklee 2017Nak Beli Produk Shaklee? --> Cara Beli Produk Shaklee Online 
Call to action blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You might also likeclose
%d bloggers like this: