15 Tips Anak Pintar

Menjadi ibubapa adalah antara kenangan terindah dalam hidup bagi yang pernah melaluinya. Tapi untuk menjadi ibubapa yang baik tidak cukup jika hanya bersandarkan kepada ilmu sedia ada sahaja. Anda perlu belajar banyak perkara sebaik sahaja anda mula merancang untuk memiliki anak.

anak pintar

Ramai bakal-bakal ibubapa baru yang beranggapan bahawa kemahiran keibubapaan akan datang secara semulajadi. Hakikatnya, ilmu-ilmu tersebut perlu dipelajari dan difahami supaya anda akan lebih tenang dan bersedia bila menghadapai sesuatu masalah kelak. Walaubagaimanapun, bukanlah bermaksud anda akan gagal sekiranya tidak mendalami ilmu tentang keibubapaan terlebih dahulu. Tetapi prosesnya mugkin akan lebih sukar kerana anda mungkin akan panik atau pun tercari-cari sebab dan penyelesaian tentang masah berkaitan anak anda.

Kali ni saya nak sharekan tentang tips untuk mendidik anak pintar.

Mulakan sejak dari dalam kandungan – Ibubapa digalakkan agar banyak membaca Al Quran semasa bayi didalam kandungan. Surah-surah yang digalakkan untuk diamalkan ialah Surah Maryam, Yusuf dan An Nahl.

 • Amalkan pemakanan sunnah – Ibu digalakkan untuk memakan  makanan sunnah seperti madu, kurma, kismis, delima, susu kambing, badam dan lain-lain lagi.

 • Selain daripada pemakanan sunnah, ibu juga perlu memastikan diet hariannya dapat memenuhi kesemua nutrisi yang diperlukan oleh tubuh. Ketahui tentang diet ibu hamil di sini

 • Amalkan bersenam(senaman yang bersesuain) sejak hamil dan teruskan selepas melahirkan kerana badan yang cergas akan merangsang kecerdasan otak.

 • Namakan bayi anda dengan nama yang mempunyai makna yang baik. Sebaiknya rujuk dengan orang yang lebih arif mengenainya. Memberi nama yang baik jga merupakan sunnah Nabi Muhammad S.A.W

 • Dedahkan anak dengan zikir dan alunan ayat Al Quran untuk merangsang pertumbuhan otak kanannya sekaligus membiasakan anak mengingati Allah S.W.T

 • Apabila anak mula makan, pastikan makanannya adalah seimbang dan berkhasiat. Galakkan anak makan makanan yang bagus untuk perkembangan otak seperti ikan, kekacang, telur dan lain-lain lagi.

 • Gunakan ‘flash card’ untuk merangsang penggunaan memori anak anda tapi pastikan prosesnya tidak melebihi 15 minit kerana anak akan cepat bosan.

 • Pelajari cara yang sesuai untuk mengajar anak anda mengikut umur. Anda perlu lebih kreatif untuk menarik minat anak belajar.

 • Terapkan budaya membaca dalam keluarga anda. Anda akan lihat anak anda pun akan minat membaca. Pembacaan akan membantu menambahkan perbendaharaan kata anak anda.

 • Pantau masa menonton tv atau main game anak anda. Menonton tv dan bermain game boleh menyebabkan anak-anak leka dan malas belajar.

 • Pastikan tidur anak anda berkualiti dan cukup. Tidur adalah salah satu proses penting perkembangan seseorang bayi. Selain itu, anak yang cukup tidur akan lebih tenang dan tidak ‘buat perangai’..:)

Jemput baca tentang

Supplement – Adakah anak anda perlukan Vitamin Tambahan? klik sini

Sekian dulu dari saya untuk malam ini. Jika anda inginkan supplement untuk anda dan bayi bermula daripada dalam kandungan boleh hubungi saya di 012-3461698.

Cari Agen Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Shaklee Seluruh MalaysiaCari Agen Vivix Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Vivix Shaklee Seluruh MalaysiaNak Daftar Jadi Ahli Shaklee --> Daftar Ahli Shaklee 2017Nak Beli Produk Shaklee? --> Cara Beli Produk Shaklee Online 
Call to action blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You might also likeclose
%d bloggers like this: