11 Makanan Tambah Susu Ibu

Assalamualaikum semua.Alhamdulillah hari jumaat lepas saya dah berjaya berhentikan penyusuan anak kedua saya, Muhammad Syahmi. Saya dah berjaya susukan anak saya sehingga dia berumur 2 tahun 4 bulan.Ingatkan nak suruh dia berhenti sendiri tapi tak nampak pulak tanda-tanda nak berhentinya.So, saya dengan husband ambil keputusan untuk berhentikan penyusuan dengan cara tradisional.Caranya akan saya kongsikan dalam entry akan datang ye..:)

Hari ni saya nak sharekan tentang makanan- makanan atau vitamin untuk tambah susu ibu sebabnya ini adalah antara soalan ‘favorite’ yang saya selalu dapat dari pelanggan dan kawan-kawan yang menyusu.

Susu ibu boleh bertambah dengan pengambilan macam-macam jenis makanan..antaranya ialah:

tambah susu ibu,tambah susu, banyakkan susu, milk booster, penggalak susu, susu merudum, susu memancut, susu kurang, anak menangisAlfalfa – Dikenali sebagai ‘Milk Booster’ kerana ia sangat bagus untuk menambahkan susu ibu. hmm, ada yang pernah tengok tak daun Alfalfa ni?Kalau nak senang ambil je Tablet Alfalfa Shaklee..:)

tambah susu ibu,banyakkan susu, milk booster, tambah susu, energy booster, tambah tenaga, ibu mengandung, ibu menyusu, penggalak susu, ibu hamil, breastfeedingKurma – selain daripada makanan sunnah, kurma juga merupakan pembekal tenaga segera dan sangat bagus untuk tambah susu ibu. Kurma juga boleh menjadikan susu ibu lebih pekat dan mengenyangkan bayi anda.

tambah susu ibu,banyakkan susu, milk booster, tambah susu, energy booster, tambah tenaga, ibu mengandung, ibu menyusu, penggalak susu, ibu hamil, breastfeedingHalba – Halba boleh digunakan untuk tambah susu ibu. Caranya ialah campurkan halba dalam masakan harian atau rendamkan didalam air suam dan amalkan minum airnya.

tambah susu ibu,banyakkan susu, milk booster, tambah susu, energy booster, tambah tenaga, ibu mengandung, ibu menyusu, penggalak susu, ibu hamil, breastfeedingJintan – Fungsi jintan pun sama macam halba juga. Kalau nak senang makan je kari mesti Breast akan rasa penuh je..:)

tambah susu ibu,banyakkan susu, milk booster, tambah susu, energy booster, tambah tenaga, ibu mengandung, ibu menyusu, penggalak susu, ibu hamil, breastfeeding, soyaTempe – Makanan berasaskan kacang soya ini memang sangat sedap dan berkhasiat. Ia sangat membantu untuk tambah susu ibu kerana memiliki kandungan protein yang tinggi. Bagi yang tidak suka makan tempe boleh la minum Energizing Soy Protein Shaklee(ESP). ESP ni sangat bagus untuk tambah susu ibu.

tambah susu ibu,banyakkan susu, milk booster, tambah susu, energy booster, tambah tenaga, ibu mengandung, ibu menyusu, penggalak susu, ibu hamil, breastfeedingJantung pisang – petua tradisional sangat bagus untuk ibu menyusu. Penyediannya pun mudah je..boleh direbus dan dicicah dengan sambal belacan or tempoyak..hmm, yummy!

tambah susu ibu, banyakkan susu, milk booster, tambah susu, energy booster, tambah tenaga, ibu mengandung, ibu menyusu, penggalak susu, ibu hamil, breastfeedingSayuran berdaun hijau – Merupakan sumber utama asid folik yang sangat penting untuk ibu menyusu. Ia juga boleh membantu tambah susu ibu. Contoh sayuran hijau ialah sawi, bayam, pucuk manis dan kucai.

tambah susu ibu, kalsium, banyakkan susu, milk booster, tambah susu, energy booster, tambah tenaga, ibu mengandung, ibu menyusu, penggalak susu, ibu hamil, breastfeedingSusu – Sumber kalsium utama dan merupakan nutrient yang sangat penting dalam susu ibu. Bagi yang allergic dengan susu jangan risau kerana anda boleh dapatkan kalsium anda dari sayuran berdaun hijau atau kalau nak yang lebih senang amalkan je Ostematrix Shaklee..hehe

tambah susu ibu, banyakkan susu, milk booster, tambah susu, energy booster, tambah tenaga, ibu mengandung, ibu menyusu, penggalak susu, ibu hamil, breastfeedingLongan – Cara mudah untuk tambah susu dengan longan ialah dengan meminum airnya. Kalau yang nak buat sendiri pun boleh juga. Beli je longan kering di kedai ubat cina.. cuci bersih dan rebus bersama gula.

tambah susu ibu, banyakkan susu, milk booster, tambah susu, energy booster, tambah tenaga, ibu mengandung, ibu menyusu, penggalak susu, ibu hamil, breastfeeding

Barli – Bijirin memang terbukti sangat bagus untuk tambah susu ibu. Minuman yang sangat sedap dan berkhasiat.

tambah susu ibu, banyakkan susu, milk booster, tambah susu, energy booster, tambah tenaga, ibu mengandung, ibu menyusu, penggalak susu, ibu hamil, breastfeedingLobak Merah dan Lobak Putih – Lobak putih boleh di campur dalam masakan. Manakala lobak merah pula boleh dibuat jus.

Sebenarnya banyak lagi makanan untuk tambah susu ibu ni..tapi cubalah amalkan yang ni dulu dan Insyaa Allah anda akan rasai perubahannya..

Makan-makan juga, tapi jangan sampai lupa ye perkara2 di bawah:

  • Konsep DEMAND & SUPPLY. Pastikan anda mengepam secara konsisten iaitu setiap 3 jam sekali(bila berjauhan dengan bayi).
  • Minum 3 liter air setiap hari.
  • Banyakkan berdoa kepada Allah. kalau boleh doa dalam sujud terakhir supaya Allah banyakkan susu supaya cukup untuk bayi anda sampai umur 2 tahun..:)
  • Amalkan Zikir ‘Ya Matiin dan zikir-zikir lain.

Ada yang tanya saya since dah ada macam-macam makanan untuk tambah susu ibu masih perlu ke ambil set penyusuan? Sudah tentu! Sebabnya Set Penyusuan Shaklee bukan hanya untuk banyakkan susu ibu..khasiatnya lebih daripada itu..Set penyusuan Shaklee sangat bagus kerana ia memberikan tenaga yang berpanjangan, mengurangkan keletihan, kelesuan dan tekanan dan boleh memberikan mood gembira pada ibu..hanya ibu yang sihat, gembira dan bahagia je yang boleh menghasilkan anak dan keluarga yang ceria..ibu kan tulang belakang keluarga..:)

Hubungi saya sekarang untuk dapatkan Set Penyusuan Shaklee untuk ibu hebat seperti anda!

Emel ke ernijusri111@gmail.com atau sms ke 012-3461698!

Senarai Produk Shaklee dan Harga Shaklee

 
Call to action blog

Share on Facebook


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also likeclose