10 MAKANAN TERBAIK BUAT IBU HAMIL

Assalamualaikum ibu-ibu semua..anda semua pun tahukan bahawa pemakanan sihat semasa hamil adalah sangat penting untuk ibu hamil dan juga bayi di dalam kandungan..so jom baca serba sedikit tentang makanan-makanan yang elok diamalkan oleh ibu hamil..
          

Roti bijirin penuh – membekalkan tenaga jangka panjang dan penuh dengan serat.Ia mengandungi kalsium, zat besi vitamin B dan asid folik.
Buah-buahan segar – hampir kesemua buah-buahan samada segar atau di dalam tin mengandungi serat dan vitamin c serta antioksidan.
Makanan Tenusu – mengandungi khasiat kalsium, protein dan beberapa vitamin penting. Contoh makanan tenusu ialah keju, yogurt dan susu.
Sayur-sayuran berdaun hijau gelap – mengandungi serat vitamin C dan asid folik.
Sumber utama karbohidrat dan kentang – mengandungi serat,beberapa zat besi dan vitamin. Ia dapat membekalkan tenaga berpanjangan.
Daging merah pejal – mengandungi protein, zat besi dan beberapa jenis vitamin dan mineral. Cara terbaik memasaknya ialah dengan kuantiti minyak, lemak dan garam yang sangat minimum.
Buah-buahan kering – mengandungi kandungan zat besi, vitamin C dan lain-lain vitamin yang banyak. Contoh: buah apricot.
Ikan – Sumber protein terbaik kerana ianya rendah lemak dan tinggi kandungan zat besi.Masukkan 2 bahagian ikan seminggu. Sebaiknya ikan yang kaya dengan Omega 3 seperti tuna, salmon, trout dan sardin.
Pasta bijirin penuh dan beras perang – membekalkan tenaga jangka masa panjang kerana mengandungi serat yang tinggi.
Kekacang – sumber terbaik serat dan juga protein.
Selain daripada senarai makanan diatas, ibu hamil juga disarankan untuk mengambil makanan tambahan untuk pastikan nutrisi yang lengkap. untuk info lanjut tentang vitamin ibu hamil sila klik di sini.

Cari Agen Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Shaklee Seluruh MalaysiaCari Agen Vivix Shaklee Di Area Anda --> Pengedar Vivix Shaklee Seluruh MalaysiaNak Daftar Jadi Ahli Shaklee --> Daftar Ahli Shaklee 2017Nak Beli Produk Shaklee? --> Cara Beli Produk Shaklee Online 
Call to action blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You might also likeclose
%d bloggers like this: